abertis logo abertis

Dilluns, 30 de novembre de 2015

Cotització abertis: 27/11/2015 17:38h. abertis  14.52€ fletxa ascendent 0.66% 0.10€  |  IBEX 35 10,310.70 fletxa descendent -0.21% -21.60  
Mida del text: -+ |Imprimir

Notícies

·  17 de març de 2009 , Tarraagona

acesa finalitza el projecte d’ampliació a tres carrils de l’AP-7 a Tarragona

acesa culminarà abans de Setmana Santa l’ampliació a tres carrils fins a Vila-seca/Salou. En dos anys s’hauran executat fins a 92 quilòmetres del tercer carril.

El Director General d’acesa, Josep Lluís Giménez, el Director d’Explotació, Antoni Español, i el Director de Projectes i Obres, Josep Armengol, han presentat avui a Tarragona la finalització del projecte d’ampliació a tres carrils de l’autopista AP-7 a les comarques de Tarragona, que ha suposat la posada en marxa del tram Mediterrani (enllaç de l’AP-2 i l’AP-7)- Vila-seca/Salou.

Aquest acte, celebrat a la Cambra de Comerç de Tarragona, ha comptat també amb la participació del president de la Cambra de Comerç de Tarragona, Albert Abelló.

Amb la finalització d’aquest tercer carril, la concessionària respon al compromís adquirit amb administracions i institucions del territori i compleix amb els terminis establerts executant en només dos anys fins a 92 quilòmetres de tercer carril a l’AP-7 al seu pas per la demarcació de Tarragona. Les obres d’ampliació en el tram Mediterrani-Vila-seca/Salou van començar el mes de juny del 2007.

Projecte impulsat per Acesa des de la dècada dels 90

Des dels anys 90, acesa va promoure davant de les administracions la necessitat urgent de desenvolupar el projecte d’ampliació del principal corredor del Mediterrani. Va ser l’abril del 2006 quan finalment es va signar l’acord entre el Ministeri de Foment i acesa que va donar llum verd a l’ampliació de l’AP-7 al llarg de 123 quilòmetres des de la Jonquera fins a Vila-seca/Salou.

Les obres es van planificar amb l’objectiu de minimitzar l’impacte dels treballs a la via sobre el trànsit. El projecte es va dividir en dos trams de 22,5 quilòmetres: Mediterrani-Altafulla i Altafulla-Vila-seca/Salou. Al seu torn, aquests dos trams es van dividir en subtrams que es van executar de manera seqüencial. En tot moment van romandre operatius dos carrils per sentit —inclosos els trams en obres— amb l’objectiu de reduir els efectes sobre la fluïdesa del trànsit. 

Aquest sistema triat per a l’execució dels treballs d’ampliació ha permès reduir la longitud dels trams en obres i que la posada en servei hagi estat gradual, aconseguint així una posada en servei progressiva i sostinguda. L’obertura del tercer carril permetrà absorbir una major capacitat de vehicles i fer-ho en unes condicions de servei millors per a clients i usuaris.  

Acesa anticipa el desmantellament de peatges troncals  

El projecte en la demarcació de Tarragona comprèn, a més de l’ampliació ja executada en el tram que va des de l’enllaç de l’AP-2 amb l’AP-7 fins a Vila-seca/Salou, la implantació d’un sistema de peatge tancat des de Martorell (Barcelona) fins a Vila-seca/Salou que implica la remodelació de deu enllaços i la supressió posterior de les barreres troncals de Mediterrani, el Vendrell i Tarragona.

Els enllaços que es reformaran són: Martorell, Gelida, Sant Sadurní, Vilafranca Nord, Vilafranca Centre, Vilafranca Sud, Altafulla, Tarragona, Reus i Vila-seca Salou. Els diversos projectes de remodelació es troben en diferents fases de tramitació administrativa.

Malgrat que la completa eliminació d’aquestes barreres troncals no serà efectiva fins al 2010, acesa va anticipar al juny del 2008 el desmantellament parcial d’aquestes barreres. En sentit sud es va eliminar la barrera del Vendrell i en sentit nord es va eliminar la de Tarragona. Simultàniament es va ampliar el nombre de vies en servei en cada una de les estacions a fi d’atendre la major capacitat de trànsit de l’autopista després de l’ampliació a tres carrils. Aquesta adaptació provisional permet garantir un servei adequat a les necessitats de la via fins que no es produeixi la supressió definitiva dels peatges troncals.                

De manera paral·lela a aquest desmantellament parcial, a Altafulla es van construir tres peatges petits en els diferents accessos, que s’afegeixen al ja existent, per adequar les modificacions fetes a les estacions del Vendrell i Tarragona. Així mateix, es va augmentar el nombre de vies de circulació disponibles a les estacions de Tarragona, en sentit València, i el Vendrell, en sentit Barcelona.

L’ampliació de l’AP-7 a Tarragona s’emmarca en el projecte global d’ampliació a tres i quatre carrils de l’autopista AP-7, que engloba un total de 123 quilòmetres. El projecte de l’AP-7 a la província de Girona va començar el mes de novembre passat i avança conforme al previst en el tram actual en obres entre Maçanet i Fornells.

acesa inverteix un total de 500 milions d’euros en el projecte de l’ampliació, 150 milions d’euros dels quals van destinats a les obres a Tarragona. Es tracta d’un model de finançament pioner en concessions madures ja que, per recuperar la inversió feta no es recorre a increments de tarifa o extensió de terminis de concessió. La companyia recupera la inversió mitjançant el trànsit induït que suposarà l’ampliació de carrils.