Informe Anual 2015 > Grup Abertis > Abertis al món > Autopistes > Brasil
Ñ & Ç

Brasil


Al Brasil, Abertis gestiona, a través de la seva participada Arteris, 9 concessions d’autopistes, amb un total de 3.250 quilòmetres, i es consolida com una de les operadores d’autopistes més grans del país. La seva cartera d’actius es divideix entre quatre concessionàries dependents de l’Estat de São Paulo -Autovias, Centrovias, Intervias i Vianorte- i cinc concessionàries dependents de la xarxa federal –Autopista Fernão Dias, Autopista Régis Bittencourt, Autopista Litoral Sul, Autopista Planalto Sul i Autopista Fluminense. Representen una quota del 17% del mercat d’autopistes de peatge del país.

La situació d’inestabilitat política i econòmica del Brasil ha suposat per a Arteris reptes importants durant l’exercici. Pel que fa al trànsit, aquest s’ha vist afectat per l’alentiment de l’activitat industrial, amb caigudes en el segment de vehicles pesats. Per contra, en el cas dels vehicles lleugers, les xifres mostren una lleugera millora.

L’aposta de la companyia per una nova cultura de gestió cada vegada més centrada en l’eficiència, la recerca de sinergies i la simplificació de processos, ha possibilitat una reducció de costos i mantenir els nivells de qualitat i seguretat. Això ha permès mantenir les magnituds principals d‘Arteris –ingressos i Ebitda ajustat– en línia amb els resultats del 2014.

En l’àmbit financer, Arteris ha tancat amb èxit diverses emissions de bons corporatius per un total de 850 milions de reals. Unes xifres que demostren en conjunt la resiliència i l’atractiu de la companyia per als inversors en un cicle econòmic advers en la regió.

Addicionalment, Arteris ha seguit amb el seu pla ambiciós de millora i modernització de les seves infraestructures. En l’exercici, s’han dut a terme inversions per prop de 1.800 milions de reals, en línia amb els rècords marcats el 2014.

A l’Autopista Fluminense, a l’Estat de Rio de Janeiro, s’ha completat l’ampliació de l’Avenida do Contorno, al tram de l’autopista BR-101 a la ciutat de Niterói. La via, transitada diàriament per 100.000 vehicles, era fins ara un nus complicat de trànsit local.

A l’interior de São Paulo, la concessionària Centrovias va finalitzar les obres de la nova carretera de circumval·lació de Jáu. L’obra va suposar l’ampliació de 13 quilòmetres de vies marginals i nous accessos. La inversió, que ha ascendit a 37 milions de reals, ha facilitat el trànsit diari de 30.000 vehicles.

Per la seva banda, l’Autopista Régis Bittencourt, que administra la principal connexió de l’estat de São Paulo amb la regió sud i Mercosur, ha entrat en la fase més complexa de les obres de duplicació de la BR-116 a la Serra do Cafezal. El projecte ja està completat en prop d’un 70% i la seva finalització està prevista per a inicis de 2017.

També estan en procés de construcció la circumval·lació de Florianópolis i la duplicació de la BR-101 a l’estat de Rio de Janeiro, que suposa la duplicació de 176 quilòmetres d’autopista, dels quals 51 ja estan en funcionament.

A més, al juny, el Govern brasiler va llançar la segona etapa del seu Programa d’Inversió Logística (PIL). En l’àmbit d’aquesta iniciativa, es va autoritzar Arteris per iniciar els estudis tècnics per a noves inversions en les autopistes federals per un valor estimat de 5.200 milions de reals. Una mostra de la confiança de les autoritats nacionals en la capacitat de la companyia per desenvolupar inversions estratègiques.

En l’àrea de responsabilitat social corporativa, Arteris va intensificar les accions en matèria de seguretat viària. Amb l’objectiu d’ajudar els professors a desenvolupar activitats amb la ciutadania en matèria de trànsit, el Projecte Escola va beneficiar 250.000 estudiants de les ciutats de l’entorn de les autopistes gestionades per Arteris. La companyia també ha desenvolupat campanyes per sensibilitzar els conductors professionals, motociclistes, vianants i ciclistes sobre la importància de la conducció segura. A més, al setembre va tenir lloc el II Mes de Seguretat Arteris, amb una intensa programació de més de 900 accions.

D’altra banda, Arteris va publicar les seves regles bàsiques per a salvar vides, una llista de comportaments per conscienciar sobre la importància de la seguretat en el treball.

En el seu compromís amb la cultura, Arteris va portar a São Paulo i Santa Catarina la retrospectiva més gran de l’artista Joan Miró mai realitzada al Brasil, que es va consolidar com un dels esdeveniments culturals de l’any, amb rècord de visites.

El 2016, davant la competitivitat creixent i un ambient més complex al Brasil, Arteris intensificarà el seu pla d’inversions i continuarà amb el programa de recerca d’eficiències centrat en la innovació i una gestió cada dia més moderna.

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis, facilitar-ne un accés més ràpid i personalitzar-los mitjançant l’anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si seguiu navegant, considerem que n’accepteu l‘ús. Podeu obtenir més informació a la nostra Política de cookies. Acceptar