Informe Anual 2015 > Grup Abertis > Abertis al món > Autopistes > Xile
Ñ & Ç

Xile


A Xile, Abertis és l’operador d’autopistes més gran per volum de trànsit, on gestiona més de 770 quilòmetres, repartits en 6 concessionàries: Rutas del Pacífico, Autopista Los Andes, Autopista del Sol, Elqui, Autopista Libertadores i Autopista Central, l’autopista amb més trànsit del país.

El 2015 Abertis ha reforçat la seva estratègia de creixement i de presa de control de les seves participacions, consolidant actius i demostrant la seva capacitat per incrementar la seva cartera de concessions en condicions atractives. Al mes de juliol, el Grup va acordar la compra del 50% de l’empresa matriu de les concessionàries Autopista del Sol i Autopista Los Libertadores per més de 130 milions d’euros. Ja tancat l’exercici, al gener de 2016, Abertis va adquirir el 50% que tenia el fons canadenc Alberta Investment Management Corporation (AIMco) a Autopista Central, per prop de 950 milions d’euros.

Després d’aquestes adquisicions, Abertis ja controla el 100% de les 6 concessionàries –771 quilòmetres en total– en què està present a Xile i el país andí serà, a partir de 2016, el tercer mercat més gran del Grup en termes d’Ebitda.

La divisió presenta xifres de creixement de les seves magnituds principals, amb avanços dels ingressos i de l’Ebitda per sobre del 5%. Pel que fa al trànsit, la intensitat mitjana diària de vehicles va créixer un 8,5%, amb especial força en el cas del segment de vehicles lleugers (9,6%).

2015 ha estat per a la filial xilena d’Abertis un any d’integració de les millors pràctiques del Grup i de recerca de noves sinergies. El Programa d’integració ha impulsat el compromís dels treballadors, més identificats amb el Grup.

En l’àmbit de les inversions, s’han dut a terme avenços en les obres de construcció de l’últim tram de l’Autopista Los Andes, un projecte de 130 milions d’euros que s’ha completat en un 14%. A l’Autopista Central, l’empresa està en procés de construcció del pont Maipo, amb una inversió total de 40 milions d’euros. El pont estarà operatiu durant el primer semestre de 2017.

El 2015, s’ha incrementat l’ús del dispositiu de pagament Via-T en hores punta a Rutas del Pacífico fins a un 25% del total de les transaccions; i a Autopista del Sol i de Los Libertadores, un 45% dels clients opta per l’opció de prepagament, la qual cosa permet als usuaris circular per vies especials i evitar la congestió. També s’ha implantat el servei de prepagament a través d’Internet.

En la seva aposta per la responsabilitat social corporativa, Abertis a Xile ha potenciat l’activitat del seu programa d’educació viària Proyecto Escuela 2.0 a través de la seva plataforma en línia, oberta ara també a la comunitat de professors amb l’objectiu de compartir coneixement i experiències. També s’han mantingut la col·laboració amb la Fundación “Corre conmigo”, una organització que busca, a través de l’esport, la reinserció social de les persones en situació de discapacitat després de patir accidents de trànsit.

El 2016 la divisió xilena d’Abertis concentrarà els seus esforços en l’execució de les obres pendents, així com en donar un nou impuls a les negociacions amb el Govern per avançar en la col·laboració publicoprivada per al finançament de les infraestructures. La companyia ha proposat al Ministeri d’Obres Públiques millores per a quatre de les seves autopistes –Rutas del Pacífico, Autopista del Sol, Autopista Central i Autopista Los Libertadores– per més de 800 milions d’euros en projectes destinats a oferir solucions als problemes actuals de congestió, amb l’objectiu de fer de les autopistes xilenes unes infraestructures més modernes, eficients i sostenibles ambientalment.


Utilitzem galetes pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis, facilitar-ne un accés més ràpid i personalitzar-los mitjançant l’anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si seguiu navegant, considerem que n’accepteu l‘ús. Podeu obtenir més informació a la nostra Política de cookies. Acceptar