Informe Anual 2015 > Grup Abertis > Abertis al món > Autopistes > França
Ñ & Ç

FrançaEl Grup gestiona més de 2.000 quilòmetres d’autopistes de peatge -1.761, de gestió directa; i 278, de gestió indirecta- al nord-oest de França (Sanef), a Normandia (Sapn) i a Aquitània (SanefAquitaine); una xarxa que representa més del 20% del total d’autopistes de peatge del país.

El 2015, la divisió ha iniciat una nova etapa amb una direcció renovada que ha treballat al voltant de tres grans eixos.

En primer lloc, la millora de la relació de Sanef amb els accionistes, a través de reunions preparatòries i tècniques amb els accionistes minoritaris per impulsar la transparència de la companyia i compartir les seves decisions estratègiques.

En segon lloc, la implantació d’un nou model organitzatiu basat en l’adaptació del model industrial d’Abertis, i en el qual les unitats d’explotació adquireixen un nou protagonisme.

Finalment, un pla d’eficiència a tres anys –el programa Opteam–, que busca la simplificació dels processos i la reducció de costos. El programa, que avança més ràpid del previst, té com a objectiu situar les ràtios d’eficiència de la companyia per sobre de la mitjana del sector concessional a França el 2017.

La filial d’Abertis a França tanca 2015 amb un creixement del trànsit (1,8%) tant en el segment de vehicles lleugers com pesats. El suport reforçat de recursos i personal a les diverses xarxes de Sanef ha permès compensar els efectes sobre el trànsit de la inestabilitat social que ha viscut França en l’exercici, amb els atemptats terroristes de París i revoltes socials, així com d’altres esdeveniments, com ara la celebració de la Cimera Mundial del Clima.

En l’àmbit financer, el grup francès –a través de HIT i de Sanef– va tancar amb èxit dues emissions de bons a 10 anys per un total de 800 milions d’euros, que van permetre allargar el perfil de venciments del deute a un preu molt competitiu.En el cas de Sanef, es va dur a terme una emissió inaugural pública després d’una campanya original amb els inversors mundials més importants a París, Londres, Frankfurt i Munic.

Però sens dubte, el que ha centrat l’atenció de la divisió d’Abertis a França ha estat l’acord amb l’Estat francès per a l’execució del Pla Relance, un projecte ambiciós de col·laboració publicoprivada, a través del qual les principals concessionàries del país es comprometen a realitzar noves inversions de millora de la xarxa d’autopistes a canvi de l’extensió de la durada de les seves concessions.

El 2015 també s’han posat en marxa nous projectes a la xarxa de Sanef per a una mobilitat més sostenible. El projecte Corridoor promou la creació d’una xarxa d’estacions de recàrrega ràpida per a cotxes elèctrics amb l’objectiu d’impulsar l’ús d’aquests vehicles més enllà de les grans ciutats. En la mateixa línia, s’ha arribat a un acord per fomentar l’ús de cotxes compartits, amb l’habilitació de zones d’aparcament especials als afores de la ciutat.

Pel que fa a innovacions tecnològiques, cal destacar la instal·lació de màquines amb tecnologia contactless –NFC–, que permeten a l’usuari pagar el peatge acostant el telèfon mòbil a pocs centímetres del terminal de la cabina de peatge. L’experiència positiva d’aquest projecte pilot ha obert el camí per a més innovacions en aquest àmbit. El 2016, està prevista la implementació d’un sistema de pagament per mòbil a través de la tecnologia Bluetooth, i a la zona d’Estrasburg es procedirà a l’experimentació d’un sistema de peatge sense barreres (free-flow).

En el seu compromís amb la responsabilitat social, Sanef s’ha focalitzat en campanyes de seguretat viària, així com en el patrocini de grans esdeveniments culturals, com ara la primera retrospectiva del pintor espanyol Diego Velázquez a França, que es va poder visitar al Grand Palais de París. El 2016, Sanef tindrà un protagonisme especial en els actes commemoratius del centenari de la Gran Guerra (1914-1918).

Finalment, Sanef s’ha compromès a intensificar les seves relacions institucionals en els territoris, per tal de satisfer millor les necessitats de les regions a través de les seves xarxes.

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis, facilitar-ne un accés més ràpid i personalitzar-los mitjançant l’anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si seguiu navegant, considerem que n’accepteu l‘ús. Podeu obtenir més informació a la nostra Política de cookies. Acceptar