Informe Anual 2015 > Introducció > Informe del Vicepresident i Conseller Delegat
Ñ & Ç

Informe del Vicepresident i Conseller Delegat


Benvolguts accionistes,


L’exercici 2015 ha estat per a Abertis un any de nous reptes i compromisos complerts. En un clima d’incertesa econòmica i política en alguns dels seus mercats principals, el Grup ha aconseguit uns resultats rècord en la seva història, impulsats per un important treball de creixement i de recerca de majors sinergies entre totes les divisions del Grup.


Les magnituds econòmiques del Grup en l’exercici estan marcades per les plusvàlues derivades de la sortida a borsa del 66% de Cellnex, que han permès un creixement històric del benefici net, fins als 1.880 milions d’euros. Sense tenir en compte els impactes extraordinaris, ni altres efectes i provisions realitzades en un marc de prudència comptable, el resultat net en termes comparables va créixer un 7% el 2015.


També en termes comparables, tant els ingressos com l’Ebitda han augmentat un 5%, fins als 4.378 milions d’euros i als 2.692 milions d’euros, respectivament.


Pel que fa al trànsit, el 2015 hem assistit a la consolidació de la tendència a l’alça de la intensitat mitjana diària del conjunt de les autopistes del Grup. Hi destaca especialment l’increment del 6,1% a Espanya, el millor des de 2001; i del 8,5% a Xile, per sobre de totes les previsions. Així mateix, es van mantenir a l’alça els nivells a França (un 1,8% superior a l’any anterior), Puerto Rico (0,8%) i l’Argentina (0,7%). Només al Brasil, país on la situació política marca l’esdevenir econòmic, el trànsit de la xarxa d’Arteris va baixar un 2,3%, a causa, sobretot, del comportament del trànsit dels vehicles pesants.


Gràcies a l’esforç d’internacionalització fet en els últims anys, el 70% dels ingressos del Grup Abertis procedeixen de fora d’Espanya. França s’ha consolidat el 2015 com el primer mercat per al Grup, amb una aportació del 37% del total dels ingressos i el 38% de l’Ebitda, seguit d’Espanya, amb un 30% dels ingressos i un 34% de l’Ebitda.


Les inversions consolidades el 2015 han arribat als 1.074 milions d’euros, dels quals 811 milions corresponen a inversió en expansió; 95 milions, a inversió operativa; i 168 milions, a inversió en noves adquisicions.


Solidesa financera del balanç

Els ingressos derivats de la venda de Cellnex i la generació de caixa han permès dur a terme una reducció significativa del deute net del Grup, que al tancament de desembre de 2015 se situa en 12.554 milions d’euros, enfront dels 13.789 d’euros al tancament del 2014, és a dir, un descens proper al 10%. La ràtio deute net/Ebitda se situa en 4,7x. Del total del deute, el 66% es constitueix amb garantia dels propis projectes, sense recurs; el 90% és a llarg termini i el 88%, a tipus fix.


Al mateix temps, la companyia ha continuat treballant en programes de liability management, orientats a recomprar deute antic i realitzar noves emissions a tipus més baixos, tot allargant el seu termini de venciment. En els dos darrers anys, Abertis ha realitzat operacions de refinançament, tant corporatives com de les seves filials, per més de 4.000 milions d’euros, amb la qual cosa ha reforçat la seva capacitat financera per escometre noves inversions i ha allargat els terminis d’amortització de deute tot reduint el seu cost.


Compliment del Pla estratègic 2015-2017

Abertis continua avançant amb el compliment dels objectius principals del Pla estratègic 2015-2017. Per a això, la companyia ha aprofundit en la seva estratègia de focalització, amb la sortida definitiva del negoci d’aeroports i la col·locació en borsa del negoci de telecomunicacions terrestres; en la creació de valor per a l’accionista, així com en la incorporació de nous actius i l’extensió dels contractes ja existents.


Impuls al creixement

Abertis continua centrada en el creixement com un dels objectius principals estratègics per als propers anys. El 2015 s’ha tancat amb èxit un acord amb el Govern francès per a la consecució de l’anomenat Pla Relance, un ambiciós pla de rellançament de l’economia francesa, reducció de la desocupació i millora de les infraestructures a través de la col·laboració publicoprivada.


En el cas d’Abertis, a través de la seva filial a França, invertirà 590 milions d’euros a canvi d’una extensió en la durada de les seves concessions al país per una mitjana de 2 anys i mig. Aquest és un important precedent per a futurs acords entre les administracions i les empreses privades, per tal de fer possible el finançament sostenible de les infraestructures del futur, entenent aquestes com a base del progrés social i econòmic.


A més, Abertis ha treballat de manera destacada per consolidar la seva posició a Xile, amb la presa del control d’aquelles concessions en què participava. Si el 2014 s’aconseguia el control del 100% de Rutas del Pacífico, el 2015 va ser el torn d’Autopista Libertadores i Autopista del Sol. Per a això, la companyia ha desemborsat prop de 130 milions d’euros. Així mateix, ja entrat el 2016, Abertis ha aconseguit el control del 100% d’Autopista Central, l’autopista més transitada del país. D’aquesta manera, Abertis ja controla el 100% de les 6 concessions que té a Xile.


A Espanya, es va incrementar la seva participació fins al 50,01% de les empreses concessionàries de les gestores dels Túnels de Vallvidrera, un dels eixos més utilitzats entre Barcelona i les ciutats de l’interior de Catalunya; i del Túnel del Cadí, el principal punt de connexió entre la zona central de Catalunya i els Pirineus.


En aquesta mateixa línia estratègica d’estendre la base d’actius existent, el 2015 Partícipes en Brasil, controlada per Abertis (51%) i Brookfield (49%), ha llançat una oferta pública d’adquisició d’accions (OPA) sobre els accionistes minoritaris d’Arteris.


Mentrestant, Abertis continua analitzant de manera activa noves adquisicions, amb la mirada posada a l’Amèrica del Nord i Europa. Més concretament, a Itàlia, Abertis es troba en negociacions en exclusiva per a la compra del control d’A4 Holding, que té la concessió de les autopistes italianes A4 (Brescia-Padova) i A31 (Vicenza-Piovene-Rocchette).


Èxit de la sortida a borsa de Cellnex

Una dels fites principals de la companyia el 2015 ha estat la sortida a borsa de la divisió d’infraestructures de telecomunicacions terrestres, Cellnex Telecom, que va ser un èxit i va superar totes les expectatives. La capitalització de Cellnex Telecom va superar els 3.244 milions d’euros en el primer dia de cotització. La col·locació del 66% de Cellnex ha suposat unes plusvàlues de prop de 2.700 milions d’euros nets per a Abertis.


Amb la seva incorporació al mercat de valors espanyol, Cellnex ha reforçat la seva capacitat de creixement, tant orgànic com inorgànic, així com la seva posició de lideratge en el mercat europeu d’infraestructures de xarxes de telecomunicacions. L’operació ha facilitat el seu accés al mercat de capitals i a nous canals de finançament, per fer front amb bases sòlides a la seva estratègia de desenvolupament i internacionalització.


En línia amb aquesta estratègia de focalització en autopistes en què s’emmarca l’OPV de Cellnex, també Abertis ha conclòs definitivament el 2015 el procés de desinversió del sector d’aeroports.


Quant als plans d’eficiència, Abertis ha consolidat els importants estalvis del Pla anterior i ha posat en marxa nous plans, amb atenció especial a França, el Brasil i Xile. La implantació de les millors pràctiques del Grup Abertis en totes les seves filials i participades permetrà crear sinergies importants entre totes les companyies, i consolidarà el nostre model industrial particular i competitiu.


També el 2015 ha estat un any de millora de les principals magnituds econòmiques d’Hispasat, operador de satèl·lits espanyol del qual Abertis és soci majoritari. El backlog de la companyia (la contractació assegurada de capacitat satel·litària a llarg termini) ha continuat marcant rècords en multiplicar per set la xifra d’ingressos anuals.


Líder global i empresa de referència

La companyia compta amb bases sòlides per afrontar perspectives prometedores de futur. L’evolució positiva del trànsit prevista en els principals mercats reflecteix la consolidació de la millora experimentada en els últims anys.


El 2016, Abertis s’enfronta a nous reptes a través dels quals la companyia vol consolidar la seva presència al món com a líder global. La seva fortalesa financera, la seva experiència i model industrial, i la seva visió a llarg termini la converteixen en una peça central en la recerca de solucions per a un dels reptes globals més importants: el finançament sostenible de les infraestructures del futur.Francisco Reynés Massanet

Vicepresident-Conseller Delegat

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis, facilitar-ne un accés més ràpid i personalitzar-los mitjançant l’anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si seguiu navegant, considerem que n’accepteu l‘ús. Podeu obtenir més informació a la nostra Política de cookies. Acceptar